THE MARSHALL TUCKER BAND – DEDICATED / TUCKERIZED / JUST US

 

 

Ik telde op hun ‘Wikipedia’-pagina 26 namen van voormalige groepsleden van de Amerikaanse rockformatie ‘The Marshall Tucker Band’ die in 1972 werd opgericht door zanger, gitarist en voornaamste songschrijver Toy Caldwell en leadzanger Doug Gray, aangevuld met keyboardsspeler en saxofonist Jerry Eubanks, gitarist George McCorkle, bassist Tommy Caldwell en drummer Paul Riddle. Die wijzigingen in de groepsbezetting kwamen er om verschillende redenen, maar vooral de dood van Tommy Caldwell in een auto-ongeval in 1980 en het overlijden van Toy Caldwell in 1993 en George McCorkle in 2007 zorgden ervoor dat de originele bandleden gedwongen moesten worden vervangen.

‘The Marshall Tucker Band’ ontstond in Spartanburg, South Carolina en focuste in hun beginjaren op het brengen van blues, jazz en country die doorheen hun rockmuziek werd gemixt. Zij worden gezien als één van de eerste rockgroepen die in de beginjaren ’70 de zogeheten ‘Southern Rock’ tot hun handelsmerk hebben gemaakt.

In 1973 verscheen hun naar de groep vernoemde debuutplaat, gevolgd door nog 22 studioalbums en 5 live opgenomen albums. Ze waren vooral in het laatste decennium van de vorige eeuw bijzonder populair en succesrijk, maar het blijft maar weinigen gegeven om 45 jaar lang aan de top van de muziekbusiness te blijven staan. Een ‘weet-je-datje’ is dat de Marshall Tucker in de groepsnaam niet afkomstig is van een bandlid, maar dat het de naam was van een blinde pianostemmer uit Spartanburg wiens naam de groep op de sleutel van hun oefenruimte gegrifd had zien staan.

‘BGO-Records’, het Britse platenlabel dat gespecialiseerd in het heruitbrengen van oude originele vinylplaten in een gedigitaliseerde versie op cd, heeft nu ook drie albums van ‘The Marshall Tucker Band’ opnieuw uitgebracht op 2 cd’s. Het gaat om de platen “Dedicated” uit 1981, “Tuckerized” uit 1982 en “Just Us” uit 1983, respectievelijk het elfde, twaalfde en dertiende album van deze groep.

De drie albums bevatten voornamelijk eigen composities van vooral Toy Caldwell, maar ook George McCorkle en de later toegetreden Ronnie Godfrey leverden enkele songs af voor de groep. Daarnaast was er op hun platen ook af en toe wel wat ruimte gemaakt voor één of andere coverversie. Zo stond de song “Love Some” van ‘The Tarney Spencer Band’ op het “Dedicated”-album.

Het later ook door o.a. Joe Cocker, Dolly Parton en Kenny Rogers gecoverde nummer “Even A Fool Would Let Go” en de song “Mr. President (Have Pity On The Working Man)” van Randy Newman uit diens plaat “Good Old Boys” van 1974 stonden dan weer op het album “Tuckerized”. Op die plaat was ook het liedje “Heartbroke” van countryster Guy Clark uit zijn plaat “Keepers” van 1997 en het nummer “Unforgiven” van folktroubadour Tim Hardin uit het gelijknamige album van 1980 terug te vinden.

Van hun eigen hits hebben we voor de twee videos bij deze recensie gekozen voor de door ‘The Marshall Tucker Band’ live gebrachte vertolkingen van de songs “The Time Has Come” en “This Time I Believe”, twee tracks uit “Dedicated”, het eerste van de drie albums uit deze verzamelaar. Tot slot willen we ook graag nog even vermelden dat de laatste studioplaat van deze groep in 2007 op de markt is gekomen onder de titel “The Next Adventure” en in 2011 werd ook nog een “Greatest Hits” album uitgebracht. Daarmee is het verhaal over ‘The Marshall Tucker Band’ aan zijn einde gekomen, dus voor fans is de aanschaf van deze drie topalbums bevattende heruitgave een absolute ‘must-have’.

(valsam)

 


TRACKLIST
Disc One

DEDICATED

Rumors Are Raging
Tonight’s The Night (For Making Love)
Love Some
Silverado
Something’s Missing In My Life
This Time I Believe
Tell The Blues To Take Off The Night
Special Someone
The Time Has Come
Ride In Peace

TUCKERIZED

Reachin’ For A Little Bit More
If You Think You’re Hurtin’ Me (Girl You’re Crazy)
Even A Fool Would Let Go
Sea, Dreams & Fairy Tales
Anyway The Wind Blows Rider
Mr. President
Heartbroke
Unforgiven
Sweet Elaine
Ace High Love

Disc Two

JUST US

8.05
Stay A Step Ahead
Time Don’t Pass By Here
Testify
Long Island Lady
A Place I’ve Never Been
Wait For You
When Love Begins To Fade
Paradise

Artiest info
Website  
 

Label: BGO-Records

video